zondag 5 februari 2017

Zala megye / Provincie Zala

Wat is megye?

Wat betekent het woord megye. Tegenwoordig noemen we het gewoon provinciën. Hongarije bestaat uit 19 provinciën.
Toch betekent het woord megye = komitaat. Dit komt nog uit de Oostenrijkse tijd. Het stamt van het latijnse woord "comes"wat graaf betekent. Dus officieel zijn het graafschappen, maar dat gebruikt niemand meer.
Naast de provincies hebben ook een aantal steden nog komitaat rechten. Echter ze mogen dit niet gebruiken om te regeren. Het is tegenwoordig niet meer dan een titel. In deze provincie zijn :
Zalaegerszeg en Nagykanizsa komitaten.

Zala megye

De naam van deze provincie is afgeleid van de naam van de rivier de Zala die door de provincie stroomt.
Tot de herverdeling van de grond van Hongarije in 1918 was Zala een heel grote provincie. In dat jaar zijn grote stukken van de provincie verloren gegaan aan Kroatië en het huidige Slovenië.
Tegenwoordig is de provincië, die gelegen is in het zuid-westen van Hongarije geen heel grote provincie. Het belangrijkste was om in 1918 het westelijke deel van het Balatonmeer in de provincie te houden. Daar was toen ook al toerisme en dat bracht inkomsten voor de verder arme provincie.
Er wonen op dit moment ongeveer 300.000 mensen.
Binnen de provincie liggen 7 steden naast de 2 steden met komitaatsrecht:
  • Zalaegerszeg (hoofdstad)
  • Nagykanizsa
  • Keszthely
  • Hévíz
  • Zalaszentgrót
  • Lenti
  • Lentenye
  • Zalalövő
  • Zalakaros
Activiteiten

Het gebied bestaat uit heuvels en vlaktes waardoor het heel goed geschikt is om te gaan wandelen of fietsen. De hoogste berg in het gebied is ongveer 330 meter hoog. Net zo hoog als de hoogste berg in Nederland.
Door het gebied stromen 2 wat grotere rivieren. De rivier de Zala en de Mura. Daardoor is het ook een waterrijke provincie met veel kleine meertjes rondom de rivieren. Er zijn ook vele vismeertjes en vijvers waar je met een dagkaart of weekkaart heerlijk kan gaan vissen.
De bossen zijn niet alleen mooi om in te wandelen maar ook zijn er veel jachtverenigingen te vinden in de omgeving. Als je in Nederland lid bent kan je vaak hier ook bij een club mee doen met de activiteiten.
De provincie heeft daarnaast ook veel geneeskrachtige baden. Deze zijn vooral in trek bij de Oostenrijkers en de duitsers. De laatste jaren zie je ook dat Nederlanders het ontdekt hebben. Het is hier voor Nederlandse begrippen goedkoop. Met name de steden Hévíz en Zalakaros zijn geliefd.

Wijn

De provincie is heel lang bekend om zijn wijnen. Helaas is het zo dat de laaste jaren er steeds minder wijn verbouwd wordt. Er is ongeveer 6100 Ha aan wijnbouwgrond, maar daarvan wordt op dit moment ongeveer maar 1500 Ha bebouwd. Veel wijnboeren telen alleen voor eigen oogst, maar daarnaast zijn er ook vele grote wijngoederen waar je vaak ook een bezichtiging kan doen of de wijn proeven en kopen.
Er worden ongeveer 35 soorten druiven verbouwd, maar de meest voorkomende is de italiaanse Riesling. Zo wie zo doen de riesling soorten het hier heel goed. Daarnaast wordt er redelijk veel chardonnay verbouwd en muskaatdruiven.
De wijnen zijn echt geliefd zowel bij de lokale bevolking als de toeristen. De prijzen zijn aangenaam net als de smaak. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten