zondag 12 februari 2017

Zondag wat een mooi weer in het dorp

Zondag: Blauwe lucht

Ochtend 

In de ochtend weer de gewone zaken. Dan ga ik even buiten een nieuw vogel eethuisje maken en Andi gaat even binnen aan de slag.
Daarna willen we nog even eten en dan er even op uit. Genieten van het schitterende weer.

Middag

We nemen de auto en gaan richting het balatonmeer. We rijden via het kleine balatonmeer. Daar ligt nog veel ijs. Doordat men de pompen weer in werking heeft gesteld is er wel een stuk ijsvrij. Daar maken de vogels dankbaar gebruik van.Het is een kabaal van je welste. Er zitten heel veel ganzen en ze maken ook heel veel geluid.

We rijden verder en rijden door het dorpje Sárméllek heen richting Balatonszetngyörgy. Daar houden we de weg aan die richting Balatonberény gaat. Daar kunnen de honden even rennen en wij even kijken hoe de ijsvloer erbij ligt. Het hele balatonmeer lag immers voor het eerst in 20 jaar dicht. De schattingen hoe dik de ijsvloer was liepen uiteen, maar minimaal 20 centimeter op de ondiepe stukken.
Echt ongelooflijk mooi. De ijsvloer is er nog wel. Aan de kant zijn stukken al weer bijna ijsvrij. Het is echt lekker aan het water. Alleen de wind die over de ijsvlakte komt is koud. Zo ver je kan kijken ligt er nog ijs.

De honden kunnen ff lekker uitrennen hier op het gratis strand. Het ligt vlak naast het betaalde gedeelte en hier zie je ook in de zomer veel mensen met honden.

We stappen weer in de auto en rijden via kleine weggetjes zo dicht mogelijk langs het meer. Het is niet mogelijk om helemaal langs het meer te rijden de weg ligt er wat verder vanaf.
In ieder dorp kan je naar het strand en zie je de restaurantjes liggen. Nu in de winter is er heel veel gesloten, maar in de zomer is het er druk. Het meer is natuurlijk ook ideaal voor gezinnen met kinderen. Het water is niet diep. Het diepste punt is 11 meter maar de gemiddelde diepte is 3 meter. Je kan vanaf de kant vaak vele honderden meters lopen. Bij de betaalde stranden heb je veel extra's, maar je kan dus ook nog gratis aan het meer zitten.

We rijden door tot we in Balatonboglár komen.

Balatonboglár

We rijden het plaatsje binnen en zien dan voor ons  een ronde ijzeren bol. We besluiten er heen te rijden maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Je denkt er recht op af te rijden maar staat dan voor een 1 richtingsstraat. Dan maar even terug rijden en het eerste straatje naar links inrijden. We volgen de weg naar rechts bij de splitsing en komen dan toch borden tegen. We besluiten iets verder door te rijden. Daar kunnen we ook parkeren en dan via een trap door het bos naar boven. Dat is veel leuker voor de honden.
Zo gezegd zo gedaan. Valt nog tegen. De heuvel is met zijn 165 m niet echt hoog maar genoeg om ons buiten adem te krijgen zeker met het tempo van de honden.
Het is echt de moeite waard ontdekken we al snel.
Wat een uitzicht vanaf de bol. Gelukkig is het in de winter gratis, maar voor nog niet 1 Euro wil je dit uitzicht niet missen.
Als je heel goed kijke op de foto hierboven zal je een eenzame schaatser ontdekken. Ongelooflijk met dit weer dat je dat nog durft en dan ook nog helemaal alleen. Waanzin.Hier zie je de nieuwe uikijktoren heel mooi gebouwd en het uitzicht is zoals je hierboven al kan zien heel erg mooi.

Je kan lekker wandelen boven op de heuvel maar in de zomer is er meer te doen. Dan is het restaurant open aan de achterkant van de heuvel waar je ook de zomer bobbaan vindt.
Dus er is hier genoeg te doen. Ook nu in de winter is het boven heel mooi. 


 
Bovenop de berg zagen we de verandering van het licht al.We besluiten snel naar het dorp te gaan.
Daar moet volgens de kaart een kleine pier liggen.
Dus snel naar de auto terug.
De honden rennen en vliegen in het stukje bos. Nog even met een stok gooien en we hebben 2 honden die er met 1 stok vandoor rennen.
Zo raken ze hun energie ook wel kwijt.
We komen beneden aan een lopen door het park naar het water. De honden rennen enthousiast voor ons uit. Hier onder een paar beelden van het meer bij zonsondergang.Het ijs begint langzaam te breken en te kruien. Als je hier staat is het nog onbegrijpelijker dat we net iemand zagen schaatsen.
Na genoten te hebben van de wandeling over de pier, genieten we van het schitterende zonlicht dat reflecteerd op het ijs.

Het is tijd om weer richting huis te gaan. In tussen hebben we ook boodschappen gedaan zodat we niet van de week speciaal daarvoor nog naar de stad te rijden.
We besluiten via de autobaan terug te rijden het is de laatste dag dat het vignet, wat ik gekocht had om naar Boedapest te rijden, nog geldig is.

Thuisgekomen iedereen eten en de honden horen en zien we niet meer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten