zondag 5 februari 2017

Dorp en omgeving

Egeraracsa en omgeving

Dorp en omgeving

Egeraracsa

Gemeente
Het dorp zelf is klein. Toch zijn er in het dorp ook faciliteiten te vinden. Voor de ouderen die er wonen gelukkig maar.

Cultuurhuis

Cultuurhuis foto
Aan de hoofdstraat (fő utca) vind je het cultuurhuis. Hier worden festiviteiten georganiseerd in de grote zaal en ook zit hier de burgemeester en zijn medewerkers. Heb je vragen dan kan je op de openingstijden altijd binnen lopen.
Het dorp is ook actief op Facebook : Egeraracsa Ikszt
Ook is er een lokaal met computers, zodat een ieder online kan. Die dat thuis niet kan. Vooral voor de kinderen in het dorp heel handig.

Winkel en kroeg

Winkel en kroeg (rechts)
Schuin tegenover het cultuurhuis ligt de winkel en de kroeg. De winkel is klein maar tegenwoordig van alle gemakken voorzien. Meerdere keren per week komen er verse waren binnen. Brood zelfs vaak 2x per dag.
Iedere donderdag komt er vers gebak binnen voor de liefhebbers.
Naast de winkel bevind zich de kroeg. Het is meer een veredelde woonkamer. Het is er altijd gezellig misschien juist doordat het zo klein is.
 
Zeker voor Nederlandse begrippen is het goedkoop, maar als je net zo veel verdiend als de mensen hier dan is het duur.
Dat is met veel producten zo. Het is niet veel goedkoper dan bv. in Nederland. Alleen het loon is hier lager. Veel lager. Dit is ook de reden waarom veel jongeren wegtrekken.

Kerk / Gemeentewerf / Dokterspost /Sportschool 

Gemeente en kerk
Deze zijn gevestigd in 1 gebouw. Waarbij de kerk ( St. Stephan kapel) aan de voorzijde is gelegen met daarnaast de sportschool. De kerk is sinds 1974 hier gevestigd in het gebouw van de voormalige lagere school. De eerste kerk is hier al in 1237 gebouwd.
De huisartsenpost (maandagmiddag arts hier) en de gemeentewerf zijn aan de achterzijde gelegen. De gemeente heeft hier sinds vorig jaar ook de mogelijkheid groente en vlees te verwerken. Dit kan door een ieder in het dorp of daarbuiten worden gebruikt. De medewerkers zorgen dan dat het zo verpakt wordt als u wilt. Dit natuurlijk tegen betaling.
Dit zorgt voor wat extra inkomsten voor het relatief arme dorp.

Kapsalon

Ook deze kan je vinden in het dorp aan de Nieuwstraat (új ut). Wel moet je eerst een afspraak maken maar dan kan je vaak ook snel terecht.

Aan de deur

Dit is in Nederland bijna helemaal weg maar hier komt nog van alles langs de deur. Iedere wagen heeft zijn eigen muziektoontje waar mee ze aankondigen dat ze er aankomen. Een aantal zaken heeft vaste tijden maar anderen komen op verschillende tijden.
  • Post komt hier aan de deur en je kan een bord ophangen aan het hek als je wilt dat ze stoppen. Je kan aan de wagen pinnen en je kan betaalcheque's betalen.
  • Bakker komt iedere dag langs de deur met vers brood.
  • Gasboer deze komt 2x in de week langs om gasflessen te brengen. De meeste woningen hebben geen vaste gas aansluiting.
  • Soda wagen deze komt 2x in de week langs en je koopt hier je mineraalwater. Je kan kiezen uit spuitflessen of een soort gasfles met 25 liter mineraal water. Voor de woningen zonder water aansluiting verkoopt hij ook 5 liter flessen water.
  • Daarnaast komt er meestal in het weekend een wagen langs met gebak en koekjes en ijsjes.
  • De wagen die gas levert heeft tegenwoordig op woensdagen nog veel meer bij hem. Zoals bv. dierenvoer.
  • Iedere week komt er een wagen met allerlei diepvrieswaren langs.
  • Natuurlijk komt ook de vuilniswagen langs de deur voor de grote 120 lt vuilnisbak.
Voor de mensen die in het dorp wonen maar zelf geen vervoer hebben en die toch is naar de grote winkels in Keszthely willen voor hun inkopen rijdt er 1x per maand een busje naar de Tesco. Hiervoor kan je je aanmelden. De dagen worden ieder jaar van te voren bekend gemaakt.

Het meer  

Het dorp heeft een meer waar je met een vergunning kan vissen. Dus je hoeft het dorp hiervoor niet uit. Het is heel mooi gelegen aan de rand van het dorp en het bos. Het is te voet maar via 1 kant zelfs per auto te bereiken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten