donderdag 23 maart 2017

Even buiten het dorp

Op weg naar Kesthely.

Keszthely is de grote plaats aan deze kant van het Balatonmeer.
Je vind er alle winkels dus als je wat groters nodig hebt dan eindig je vaak toch daar.
Deze keer moest ik naar de bank om ook daar mijn naam te laten wijzigen naar mijn meisjesnaam. Je ziet dat het langzaam aan weer drukker wordt met toeristen. Het voorjaar is goed begonnen hier. Deze week echt mooi weer. Vandaag is het rond de 19 graden.
Informatie over Keszthely

Het kasteel van de festetics
het kasteel is gebouwd door de aristocratische familie Festetics. Ze bouwden het kasteel in de 17e eeuw. De familie was erg geliefd in de omgeving omdat ze hun rijkdom deelden met de minder bedeelden. Zo lieten ze apotheken bouwen en ziekenhuizen. Ook de eerste hogeschool in Europa voor Landbouw opgericht in 1779 met de naam Georgikon is van de familie en is gevestigd in de 11 Ha grote tuin van het kasteel. Nu maakt het onderdeel uit van de universiteit. Een deel van het kasteel is tengenwoordig te bezoeken en is echt de moeite waard. In de loop der jaren heeft het kasteel een beetje van alle stijlen wat meegekregen. In de tuin voor het kasteel is het heerlijk toeven en het is gratis te bezoeken.

Stad

Vanaf het kasteel loop je zo het centrum in. Het is een autovrije straat met allerlei winkeltjes, musea en cafes en restaurantjes. Het is leuk om doorheen te wandelen. Midden in de stad op het plein vind je de kerk uit de 12e/ 13e eeuw. Hij is in de 19e eeuw gerenoveerd en heeft toen een neogotisch uiterlijk gekregen.
In de kerk ontdekte men in 1974 fresco's uit de 15e eeuw. Deze bevinden zich in de sacrestie.Als je doorloopt vanaf dit plein verlaat je het drukke centrum en via het park en na het oversteken van de spoorrails bereik je het balatonmeer met gezellige restaurantjes en cafeetjes.
Hier kan je genieten van een lokale specialiteit :
Lángos ( dit is een pannenkoek gemaakt van meel en aardappel die gefrituurd wordt) op Hongaarse manier eet je hem alleen met knoflookolie. Of je kan kiezen voor kaas of een ander soort beleg.
Heerlijk op een zomerdag aan het water.


Ik rij weer terug naar het dorp en onderweg kom ik wat mooie uitzichten tegen. Het is inmiddels middag en de temperatuur heeft nu zijn hoogtepunt bereikt. Het is rond de 19 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten