maandag 30 januari 2017

Vandaag een reisje door 4 landen/ 6x grens over en 200km 

rondrit op de kaart

Start van de Rit is in Egeraracsa

We rijden het dorp uit richting Dióskál om daar de weg richting Lenti op te gaan. Het is echt behoorlijk koud. Bij vertrek hebben we nog even gekeken. Het is ruim 7 graden onder nul.
We hebben 2 honden bij ons dus we moeten ook af en toe stoppen om lekker te wandelen met ze.

Langs de weg uit Dióskál naar Pacsa zien we al het eerste wild en een grote roofvogel. Door het aanhoudende winterweer hebben ze honger en gaan ze ook overdag op zoek.
Net voor Lenti stoppen we en maken een wandeling met de honden het is echt ijskoud. Maar daar kan je je op kleden dus laag over laag en je blijft heerlijk warm.
Behalve dan mijn handen omdat ik wat foto's ga maken van dit mooie ijslandschap. De bomen en planten zijn voorzien van een mooie dikke laag rijp.


We zijn gestopt bij een besneeuwde zijweg. Daar kunnen we redelijk veilig lopen. Wij proberen onze voeten schoon te houden maar de honden vinden het heerlijk een sneeuwbad te nemen.
Zij liever dan wij.
Laat ons maar even genieten van het mooie uitzicht en de rijp.Na een kwartier te hebben gelopen zijn we terug bij onze auto en vervolgen we onze weg.We rijden door Lenti (een kleinere stad) heen en bereiken dan al snel de grens met Slovenië. Bij deze grens hebben we geen controle en kunnen we snel doorrijden.

We rijden door naar Lendava. Het valt ons meteen op dat alle borden hier in 2 talen zijn.
Tot 1918 was Hongarije veel groter. Daarna zijn er grote stukken verdeeld over omliggende landen.
De bewoners zijn naast de nieuwe taal ook gewoon Hongaar gebleven.
Dat zien we ook aan een aantal winkels waar we langs rijden. In meerdere plaatsen komen we een Hongaarse supermarkt tegen.
We merken aan de vele kapelletjes wel dat de mensen hier behoorlijk katholiek zijn. Ja en we zijn voor dit kapelletje een klein beetje toeristisch gereden. Dus even terug naar de juiste route om de Kroatische grens te passeren.


We steken de rivier de Mura over en komen zo in het kleine stadje Mursko Središće we rijden door het kleine centrum heen want we willen meteen na de grens de weg gaan volgen die weer naar de grens met Slovenië lijdt.
Het is het meest noordelijk gelegen stadje van Kroatië.
De taal lijkt heel veel op die van Slovenië en dat is natuurlijk niet raar, want heel veel jaar was het 1 land. Onder de leider Tito waren Slovenië en Kroatië gelegen in Joegoslavië.
Waarbij Slovenië het enige deel is dat zonder oorlog Joegoslavië verlaten heeft om op eigen benen te staan.

We  rijden Slovenië weer binnen en komen eerst een dorpsnaam tegen waar we natuurlijk al gauw safari van maken. Het dorpje heet Šafarsko. Als we een bocht in de weg krijgen zien we ineens deze kerk voor ons verschijnen. Het is een hele grote kerk zo maar in zo'n klein dorpje met een heel indrukwekkende naam :

Župnijska cerkev sv. Janeza Nepomuka


We rijden weer verder tot we besluiten even een zijweg in te rijden in het plaatsje Hrastje- Mota daar zien we al snel een hele grote groep herten in het weiland staan.
Echt een mooi gezicht. Het is een grote groep. Er zal beslist wat te eten zijn.
We rijden iets verder omdat er een bos te zien is. Daar kunnen de honden even lekker rennen.
En wij onze benen strekken.


 


De weg die door dit stukje bos gaat is heel goed te doen. Zelfs met dit weer. Je komt hier wel meer van dit soort onverharde wegen tegen.
We lopen een eindje en de honden lopen de 1 km ongeveer 5x ze rennen en vliegen en vallen over elkaar heen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten